Blog

SEO: Wat is Core Web Vitals?

Wat is Core Web Vitals?
Technische SEO

SEO: Wat is Core Web Vitals?

Google heeft onlangs een algoritme-update doorgevoerd waarbij een nieuwe rankingfactor is geïntroduceerd, namelijk Core Web Vitals. Het belangrijkste omtrent deze update is dat de gebruikerservaring meetbaar wordt door middel van specifieke elementen, de Core Web Vitals.

De UX (User Experience) van je site

Hoe jouw website scoort aan de hand van deze elementen wordt door Google meegenomen in de organische positie in de zoekresultaten. Hierdoor is het belangrijk om dit mee te nemen in de SEO optimalisatie van jouw website.

De Core Web Vitals bestaan uit drie onderdelen

Hieronder kan je de drie verschillende onderdelen zien:
 1. LCP
 2. FID
 3. CLS
Largest Contentful Paints (LCP): het moment waarop de eerste echt bruikbare content op je webpagina geladen is;
LCP
Dit is in principe de snelheid waarmee er bruikbare content, zoals tekst of afbeeldingen, op de website verschijnen. Om hier goed op te scoren is het belangrijk dat deze maximaal slechts 2,5 seconden is. Vanaf 4 seconden zit je in de ‘gevarenzone’ en kan het dus zijn dat jouw website een lagere positie in de organische zoekresultaten krijgt. Als je een pagina hebt waar video’s op staan dan is het extra belangrijk naar de laadsnelheid te kijken, omdat het over het algemeen langer duurt voordat video’s zijn ingeladen.
First Input Delay (FID): het moment waarop de pagina zover geladen is dat je echt iets kunt uitvoeren op de pagina, zoals op een link klikken of naar beneden scrollen;
FID
Dit element meet hoe snel een actie van een bezoeker op een bepaalde pagina wordt uitgevoerd. Bijvoorbeeld, wanneer een bezoeker start met scrollen moet het niet te lang duren voordat de pagina daadwerkelijk naar beneden gaat. Hetzelfde geldt voor een klik op een link of button; de pagina waar de bezoeker naartoe navigeert moet zo snel mogelijk openen. Idealiter is dit binnen 100 milliseconden (zie afbeelding hiernaast).
Cumulative Layout Shift (CLS): verschuivingen op je pagina, waardoor een actie lastig gemaakt wordt of tot een ongewenst resultaat kan leiden.
CLS
De Cumulative Layout Shift vindt plaats wanneer er tijdens het gebruik van een pagina op jouw website verschuivingen op de pagina plaatsvinden. De CLS bestaat dus niet uit een aantal seconden, maar uit een bepaalde score. Voor deze score worden de getallen 0,1 en 0,25 gebruikt, waarbij kleiner of gelijk aan 0,1 goed betekent, tussen de 0,1 en 0,25 ‘moet verbeterd worden’, en hoger dan 0,25 ‘slecht’ betekent.

Google kijkt naar de echte gebruikersgegevens

De scores van bovenstaande elementen worden bepaald aan de hand van echte gebruikersgegevens. Omdat het hierbij gaat om het gemiddelde van meerdere gebruikers kan het zijn dat de score bij gebruiker X significant verschilt van gebruiker Y. Als minimaal 75% van de gebruikers een goede ervaring heeft gehad betekent het dat jouw pagina een goede gebruikerservaring biedt.

Core Web Vitals van jouw website inzien en optimaliseren

Er zijn verschillende tools waar je kunt zien hoe jouw website momenteel scoort op de Core Web Vitals:

 • Google Search Console: in het rapport ‘Site Vitaliteit’ onder het subkopje ‘Functionaliteit’ vind je een overzicht van alle URL’s die zijn beoordeeld door Google. De pagina’s hebben allemaal een status: ‘goed’, ‘heeft verbetering nodig’ of ‘slecht’. Per status kun je zien wat het type probleem is. Dit kan één van de Core Web Vitals zijn.
 • Google PageSpeed Insights: de PageSpeed Insights test van Google kijkt naar een aantal elementen die van invloed zijn op de laadsnelheid van jouw website op zowel mobiel als desktop. Hierbij neemt Google de Core Web Vitals ook mee. Door middel van dit rapport kun je de specifieke optimalisaties voor jouw website ontdekken. Het rapport geeft namelijk weer op welke punten Google adviseert jouw website te optimaliseren;
 • SEO tools: met overige SEO tools, bijvoorbeeld SE Ranking, kun je over het algemeen een volledige ‘audit’ maken van je website. Hier kijkt de SEO tool naar jouw On Page, Off Page en Technische SEO. Ook hierbij worden de Core Web Vitals meegenomen.

Monitoren, analyseren en acties

Tijdens het optimaliseren van jouw website is het belangrijk de scores te noteren, zodat je later kunt meten of de optimalisaties het gewenste effect hebben gehad. Doe dit door de eerste keer dat je jouw Core Web Vitals analyseert een ‘nulmeting’ te doen. Dit zijn de eerste scores van de elementen. Door een tijdje na de eerste optimalisaties opnieuw een meting te doen kun je concluderen of de uitgevoerde werkzaamheden effect hebben gehad.

Leave your thought here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare