Blog

SEO: Hoe werkt linkbuilding?

Hoe gebruik je links
Off Page SEO

SEO: Hoe werkt linkbuilding?

Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van off-page SEO. Linkbuilding is het proces van het verkrijgen van links van andere websites naar die van jou. Deze links worden ook wel backlinks genoemd. Backlinks worden door zoekmachines voor twee doeleinden gebruikt:

 1. Om nieuwe pagina’s te ontdekken

Wanneer zoekmachines over het internet crawlen, navigeren ze van link naar link. Backlinks worden dus gebruikt om nieuwe webpagina’s te ontdekken en deze vervolgens te indexeren.

 1. Om de kwaliteit van een webpagina te bepalen

Een backlink wordt ook wel gezien als een aanbeveling. Hoe meer websites naar een pagina linken, hoe vaker deze in feite wordt aanbevolen. Over het algemeen geldt dan ook: hoe meer websites naar jouw website linken, hoe groter de kans is dat je goed scoort in de zoekresultaten.

Het resultaat

Dit betekent echter niet per definitie dat meer backlinks tot een hogere score in de zoekresultaten leiden. De kwaliteit en relevantie van de backlinks zijn van groot belang. Hierover hebben we het in de volgende subparagraaf.

Benieuwd hoeveel externe links naar jouw website verwijzen? In de handige links onderaan deze pagina vind je een gratis backlink checker.

HANDIGE LINKS VOOR LINKBUILDING

Kwaliteit van backlinks

In het verleden was het simpel: hoe meer backlinks, hoe hoger je positie in Google. Dit systeem is natuurlijk eenvoudig te manipuleren en daarom speelt de kwaliteit van de backlinks tegenwoordig een grote rol. Google is steeds beter in staat om de kwaliteit van backlinks te bepalen en hecht hier dan ook veel waarde aan.

De kwaliteit van de backlinks is zelfs belangrijker geworden dan de hoeveelheid. Maar hoe bepaal je de kwaliteit van een backlink? Hiervoor moet je rekening houden met de onderstaande factoren.

Wijze van plaatsing

Een backlink kan op meerdere manieren tot stand komen. Uiteraard kan een zoekmachine dit niet altijd controleren, maar door middel van verschillende indicatoren kunnen ze een goede inschatting maken. Een natuurlijk geplaatste link is het meeste waard, terwijl een zelfgecreëerde link zelfs schadelijk kan zijn.

Natuurlijk geplaatste links

Natuurlijke links, ook wel ‘editorial link’ genoemd, zijn links waar je niet om hoeft te ‘vragen’ maar die je ‘verdient’. Je verdient ze bijvoorbeeld door hoogwaardige content te schrijven, wat vervolgens wordt gedeeld door derden, zoals bloggers.

Handmatig aangevraagde links

Handmatig aangevraagde links, ook wel ‘outreach links’ genoemd, zijn links waarvoor je contact met iemand hebt moeten opnemen om hen te vragen een link naar jouw webpagina te plaatsen.

Zelfgecreëerde links

Zelfgecreëerde links zijn links die als doel hebben om zoekmachines voor de gek te houden door ze te laten denken dat een webpagina relevant is, terwijl dat niet het geval is. Het zijn bijvoorbeeld links die worden geplaatst in de comments van blogs, ingesloten links in infographics en advertorials (advertenties in de vorm van een artikel).

Trust Flow & Citation Flow

De organisatie Majestic heeft de grootste database ter wereld samengesteld. Deze database bevat informatie over een groot gedeelte van alle bestaande websites. Op basis van deze informatie wordt de kwaliteit van de links bepaald en uitgedrukt in twee scores: Trust Flow en Citation Flow.

Trust Flow

Trust Flow voorspelt hoe betrouwbaar een pagina is. Dit is gebaseerd op de hoeveelheid betrouwbare inkomende links naar een specifieke pagina. Hoe groter het aantal betrouwbare links, hoe hoger de Trust Flow van die pagina. Als er daarentegen onbetrouwbare links tussen zitten, zal de Trust Flow lager uitvallen.

Citation Flow

Citation Flow is een maateenheid waarvan het getal voorspelt hoeveel invloed de URL van een webpagina heeft. Dit is gebaseerd op de hoeveelheid links die naar de pagina leiden. Links vanaf pagina’s met een hogere Citation Flow wegen zwaarder dan links vanaf pagina’s met een lagere Citation Flow.

Domain Authority (DA) & Page Authority (PA)

Domain Authority (DA) en Page Authority (PA) zijn scores welke aangeven hoe waarschijnlijk het is dat een website of webpagina rankt op de resultatenpagina van een zoekmachine (SERP). Waar Domain Authority kijkt naar de sterkte van het gehele domein, kijkt Page Authority naar een individuele pagina.

De score wordt gemeten door Moz. Moz heeft enkele jaren geleden een tool ontwikkelt die het algoritme van Google nabootst, waarmee de DA & PA worden bepaald. Deze tool houdt rekening met de volgende factoren:

 • Het aantal links die naar een website of webpagina verwijzen;
 • De kwaliteit van de links die naar een website of webpagina verwijzen;
 • De anchorteksten;
 • Follow/Nofollow links;
 • Domeinnaam.

Beide scores worden gemeten op een schaal van 1 tot 100. Hoe hoger het getal, hoe beter en hoe groter de kans dat je hoger rankt in de zoekresultaten. Domeinen als Google en Wikipedia zitten aan de top van de schaal. Het is daarom niet gek dat kleine bedrijven een veel lagere score hebben. Vergelijk jouw DA/PA daarom met die van concurrenten. Wat is het gemiddelde? Zit jij hierboven? Dan kun je spreken van een goede score.

Wat kan ik met deze scores?

 • Jouw website vergelijken met die van je concurrenten. Is de DA van jouw concurrenten hoger? Dan kun je een concurrentieanalyse maken om te kijken waar dit aan ligt. Maakt jouw concurrent bijvoorbeeld veel gebruik van linkbuilding? Dan is dit hét moment om hier ook mee aan de slag te gaan;
 • Evalueren wat het effect is van jouw linkbuilding strategie. Zie je dat de score stijgt naarmate je meer backlinks hebt opgebouwd? Dan ben je goed op weg!
 • Beoordelen of je een link wilt verkrijgen op een bepaalde webpagina. Is het een webpagina met een hoge DA en hoge PA? Pak dan je kans!

Links van verschillende bronnen

Wanneer een unieke website één of meerdere links naar jouw website plaatst, dan wordt dit gezien als één “InLinking Domain”. Het heeft dus geen nut om op één website heel veel links naar die van jou te zetten. Je zult er dus voor moeten zorgen dat meerdere websites met een hoge autoriteit naar jou gaan linken.

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat het IP-adres van belang is. Wanneer iemand met vier verschillende websites vanaf één IP-adres naar een website linkt, is dit minder waard dan wanneer dit vanaf verschillende IP-adressen zou zijn. Dit is namelijk een teken dat de website van dezelfde eigenaar zouden kunnen zijn.

Follow vs. No-follow links

Wanneer iemand een link plaatst naar jouw website, dan heeft deze de keuze om de link te markeren als ‘No-follow’. Hieronder lees je de verschillen tussen een ‘normale’ link en een no-follow link.

Follow links

Een (do-)follow link is in principe een ‘normale’ link. Deze link mag door Google geïndexeerd worden en draagt daarom bij aan de autoriteit van een domein. Het is dus van belang dat een backlink een follow link is, anders telt deze niet mee voor de autoriteit van je website.

No-follow links

Een no-follow link is een link die niet door Google wordt geïndexeerd en waar geen SEO waarde mee wordt doorgegeven. Denk hierbij aan inlogpagina’s of bedankpagina’s. Ook gesponsorde links worden vaak gemarkeerd als no-follow.

Relevantie van backlinks

Een backlink vanaf een website die over hetzelfde onderwerp gaat als die van jou, wordt gezien als relevant. Je wordt in dit geval namelijk ‘aanbevolen’ door iemand uit hetzelfde vakgebied.

Een andere manier waarop Google de relevantie van een link bepaalt, is aan de hand van de anchortekst. De anchortekst is het klikbare element van een link op een website. Dit geeft Google een indicatie van het onderwerp van de webpagina.

Voorbeeld:

Een link naar een pagina heeft als klikbare tekst ‘oranje tompoezen’. Dit is een signaal voor Google dat de pagina over oranje tompoezen gaat.

Linkbuilding campagnes

Nu je begrijpt wat linkbuilding inhoudt, is het tijd om te starten! In dit onderdeel leggen we je uit welke stappen je moet volgen om links naar jouw website te genereren.

Selecteer zoekwoorden & landingspagina’s

Maak een overzicht van de zoekwoorden waarop je wilt ranken en welke landingspagina’s bij deze zoekwoorden horen. Bepaal vervolgens welke posities je wilt behalen voor deze zoektermen.

Bepaal het type links die je nodig hebt

Er zijn verschillende type links die je kunt verkrijgen (zie onderstaande lijst). Wanneer je actief gaat linkbuilden, is het belangrijk om deze verschillende type links te combineren. Op deze manier bouw je aan een ‘natuurlijk linkprofiel’: dit linkprofiel zou, in de ogen van Google, uit zichzelf kunnen zijn ontstaan doordat je goede en relevante content op je website hebt.

Links naar je homepagina

 

Links naar dieperliggende pagina’s

 

Links naar specifieke landingspagina’s

 

Links met je merk- of bedrijfsnaam in de anchortekst

 

Links met zoektermen in de anchortekst

 

Creëer content voor je doelgroep

Wanneer je weet welk type links je naar welke pagina’s wilt verkrijgen, is het tijd om content te creëren. Het is belangrijk dat deze content interessant genoeg is om naar te linken, en dat het waarde toevoegt voor je doelgroep.

Door goed te kijken naar de content van concurrentie (op Google en social media) kun je bepalen welke content goed werkt. Over het algemeen zie je dat content die goed gedeeld wordt, één of meerdere van de volgende eigenschappen heeft:

Actueel

 

Vermakelijk

 

Controversieel

 

Visualisatie van data (infographics)

 

Vind linkpartners

Om geschikte linkpartners te vinden, is het handig om goed na te denken over waar je doelgroep zich nog meer begeeft; op welke websites en/of social media kanalen. Een populaire vorm van linkbuilding is namelijk gastbloggen.

Het idee achter gastbloggen is dat jij een blog schrijft over een onderwerp waar je veel kennis over hebt, welke vervolgens wordt geplaatst op een website van iemand anders. Uiteraard plaats je in dit blog één of meerdere linkjes naar je eigen website. Zo kun je laten zien dat je een autoriteit bent op een bepaald gebied en draagt het bij aan je linkprofiel. Een win-win situatie dus!

Kijk maar eens naar onderstaand voorbeeld. Wanneer je een lijstje hebt met potentieel interessante linkpartners, dan is het tijd om ze te benaderen.

Voorbeeld:

Je hebt de volgende blogpost geschreven: “Het beste recept voor roze tompoezen”. Je produceert deze content omdat je een lokale bakkerij hebt die tompoezen en tal van andere lekkernijen verkoopt.

Wie zou geïnteresseerd zijn in deze content?

Websites met recepten:  deze content kan voor de website van toegevoegde waarde zijn en voor je doelgroep is het logisch dat ze hier zoeken naar recepten.

Foodbloggers: een voor de hand liggende keuze.

Blogs over activiteiten met kinderen: tompoezen maken is een leuke activiteit om met kinderen te doen, en gezinnen vallen onder je doelgroep.

Links ruilen

Wanneer je contact opneemt met een potentieel linkpartner, dan kan het zijn dat je het aanbod krijgt om links te ruilen. Dit is vaak het geval wanneer de content die je aanbiedt niet van voldoende toegevoegde waarde is, of zelfs omdat je helemaal geen content hebt om aan te bieden.

Links ruilen wordt door Google gezien als een trucje om een betere autoriteit voor je website te krijgen en is daarom niet zonder risico’s. Het kan zijn dat Google dit gedrag juist afstraft met slechtere posities in de zoekresultaten. Hieronder vind je de verschillende opties.

A/B linkruil

A/B linkruil: Website A linkt naar website B en website B linkt naar website A.

De makkelijkste vorm, maar ook eenvoudig te traceren door zoekmachines.  A/B linkruil is daarom niet effectief en resulteert soms zelfs in een afstraffing van Google.

A/B/C linkruil

A/B/C linkruil: website A linkt naar B, website B naar C en website C weer naar A
Drie onderlinge websites linken naar elkaar, zodat er een cirkel ontstaat. Deze vorm is lastiger te achterhalen voor zoekmachines en is dus effectiever dan A/B linkruil.

Slim link ruilen

Wanneer je meerdere websites tot je beschikking hebt, dan kun je aanbieden om een linkje terug te plaatsen van een totaal andere website. Eentje die geen relatie heeft met je eigen website. Dit betekent niet alleen geen onderlinge links, maar ook een andere hosting, IP-adres en server.

Wanneer je bezig gaat met linkruilen, dan is dit de beste optie. Echter, organisch verkregen links blijven het meest effectief.

Bedrijfsvermeldingen

Bedrijfsvermeldingen zijn letterlijk een vermelding van je bedrijf. Het gaat hierbij met name om je bedrijfsadres en enkele overige informatie over je bedrijf (telefoonnummer, openingstijden, sector, etc.). Naast dat potentiële klanten je bedrijf op deze manier makkelijker kunnen vinden, dragen deze vermeldingen ook bij aan je linkprofiel.

Voorbeelden van bekende bedrijfsvermeldingen zijn Google Mijn Bedrijf, Apple Maps, De Telefoongids en MKB Bedrijvengids.

Leave your thought here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare