Blog

SEO: Hoe maak je Structured Data?

Hoe maak je Structured Data?
On Page SEO

SEO: Hoe maak je Structured Data?

Om zo hoog mogelijk in de zoekresultaten te verschijnen, is het belangrijk dat Google begrijpt wat de content van jouw website betekent. Naast het gebruik van HTML tags kun je hiervoor gebruik maken van structured data.

Structured data is het toevoegen van een stuk code aan de website, waarin staat omschreven wat voor type content het is en wat de inhoud van deze content is. Je breng hiermee structuur aan op je website, waardoor zoekmachines zoals Google eenvoudiger kunnen bepalen waar de pagina’s op jouw website over gaan.

Het is verstandig om de structured data te laten implementeren door je websitebouwer. Wil je toch liever zelf aan de slag? In het volgende onderdeel geven we je wat tips.

Rich snippets

Structured data aan je website toe (laten) voegen, kan ervoor zorgen dat jouw zoekresultaat als ‘rich snippet’ in de zoekresultaten verschijnt. Je pagina valt meer op en wordt aantrekkelijker om op te klikken. Dit zorgt voor meer verkeer naar je website en leidt daarmee tot een hogere positie in de zoekresultaten.

Een ‘normaal’ zoekresultaat bestaat enkel uit de URL, de tag line en de meta description. Een rich snippet bestaat uit meer informatie en valt meer op, waardoor er dus sneller op geklikt wordt. Bekijk onderstaande mogelijkheden.

Voorbeeld:

Je verwerkt op je website reviews van klanten. Wanneer je middels structured data aan Google aangeeft dat dit reviews zijn, dan stel je Google in staat om deze reviews in Google te tonen.

Producten

Heb jij een webshop? Voeg dan je producten toe als structured data. In de zoekresultaten verschijnt dan niet alleen het product, maar ook attributen zoals de prijs, valuta, voorraad en productspecifieke beoordeling.

Recepten

Bevat jouw website recepten? Dan is het interessant om bijvoorbeeld de bereidingstijd, voedingswaarde en de ingrediënten te markeren. Dit vergroot de kans dat jouw recept als rich snippet op Google verschijnt.

Evenementen

Bij een evenement kunnen aspecten zoals datum, tijd en locatie in de zoekresultaten verschijnen als ze worden toegevoegd aan structured data.

Lokale bedrijven

Heb jij naast een website ook een fysieke winkel? Met structured data kun je Google meer informatie over jouw bedrijf geven, zoals een telefoonnummer, openingstijden en beoordelingen.

Reviews

Deze heb je vast wel eens voorbij zien komen: de gele sterren in de zoekresultaten. Met deze review snippets is de gemiddelde beoordeling die jij op je website hebt gekregen middels recensies te zien. Ook het aantal recensies kan weergegeven worden.

FAQ

Is jouw website in het bezit van een FAQ (Frequently Asked Questions)? Dan kan deze schematisch opgemaakt worden, zodat de vragen als rich snippet in de zoekresultaten kunnen worden vertoond.

Vacatures

Ook voor vacatures is het toevoegen van structured data belangrijk. Je wil namelijk dat jouw vacatures in Google for Jobs op de zoekresultatenpagina verschijnen. Google for Jobs is vergelijkbaar met Google Shopping, maar dan voor vacatures. Voeg dus zoveel mogelijk informatie over de vacature toe, zoals het salaris, het dienstverband en de einddatum.

HANDIGE LINKS VOOR RICH SNIPPETS

Featured snippets

Stelt een bezoeker een vraag in de Google zoekbalk? Dan komt het antwoord vaak direct in een featured snippet te staan, volledig bovenaan in de zoekresultaten. Dit wordt ook wel positie 0 genoemd. Het resultaat staat namelijk zelfs boven advertenties. Een gewilde positie dus! Structured data bevordert het verkrijgen van de featured snippet.

Implementeren van structured data & rich snippets

Zoals eerder genoemd, raden wij aan om de structured data te laten implementeren door je websitebouwer.

Wil je toch liever zelf aan de slag? Dan kun je het beste gebruik maken van een SEO-tool zoals Yoast-SEO of Rankmath. Hiermee kun je eenvoudig structured data toevoegen aan je website. Op schema.org vind je een lijst van alle structured data types en de bijbehorende attributen. Ook kun je alle code templates en verdere uitleg vinden over de verschillende onderdelen.

Test de structured data van jouw website

Is de structured data geïmplementeerd? Controleer dan of de implementatie goed is gegaan. Dit kan met de structured data testing tool van Google. Voer de URL van de pagina die je wil controleren in en de tool geeft vervolgens aan of zich fouten voordoen of als bepaalde attributen ontbreken.

Leave your thought here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare