Blog

SEO: Hoe maak je goede content?

Hoe maak je goede content?
On Page SEO

SEO: Hoe maak je goede content?

Als de inhoud van je webpagina’s is afgestemd op de zoekvraag van de gebruiker en het beste antwoord geeft, dan verschijnt je webpagina bovenaan in de zoekresultaten. De inhoud van webpagina’s is daarom het allerbelangrijkste onderdeel van SEO.

Echt goede content is essentieel

Vroeger gold: hoe vaker een zoekwoord op een pagina verwerkt was, des te hoger de pagina in de Google zoekresultaten verscheen. Logischerwijs ontstonden pagina’s vol met zoekwoorden, maar zonder relevante antwoorden. Tegenwoordig is Google een stuk slimmer en wordt dit gedrag afgestraft.

Alhoewel het aantal keer dat een zoekwoord gebruikt wordt niet meer van belang is, gebruikt Google de pagina inhoud natuurlijk wel om te bepalen waar de pagina over gaat. Help Google een handje door ervoor te zorgen dat je de zoektermen op de juiste plekken verwerkt. Gebruik hiervoor onderstaande checklist.

Enkele belangrijke aspecten

In de komende paragrafen krijg je meer uitleg over de onderdelen in de checklist, maar over het algemeen geldt: hoe eerder je de zoektermen in het onderdeel gebruikt, hoe beter. Dus aan het begin van de titel, tekst, etc.

Inhoud van de pagina

 

Eerste zin van de eerste alinea

 

Titel van de pagina & tussenkoppen (H1 t/m H6)

 

URL

 

Title tag & meta description

 

Bestandsnaam afbeelding & Alt-tekst

 

Leesbaarheid van de pagina

Het beste antwoord geven en bezoekers enthousiast maken over jouw bedrijf, dat is waar het uiteindelijk om draait. Leesbaarheid van de tekst is hierbij van belang. Is jouw content goed leesbaar? Check je content eens op de volgende punten!

Vermijd lange zinnen, gebruik maximaal 20 woorden per zin.

 

Gebruik korte en bondige alinea’s van maximaal 4 regels.

 

Gebruik aan actieve schrijfstijl.

 

Maak gebruik van koppelwoorden, zodat de tekst makkelijk te scannen is.

 

Vermijd ingewikkelde of Engelse termen.

Tip: Gebruik de Yoast SEO Plugin voor je WordPress of Drupal website. Je krijgt per geschreven tekst zowel de SEO-score als de leesbaarheidsscore, zodat je kunt nagaan of je tekst voldoende is geoptimaliseerd.

Tip: Zoekmachines worden steeds slimmer en begrijpen webpagina’s door te kijken naar de relatie tussen bepaalde woorden. Zorg er dus voor dat jouw pagina een samenhangend geheel is.

Alles met elkaar verbonden

Google beweegt zich op het internet door van linkje naar linkje te gaan; ondertussen indexeert Google alle content die hij tegenkomt. Wanneer er veel webpagina’s naar dezelfde pagina verwijzen, stelt Google dat het een kwalitatieve pagina is. Waarom zouden er immers veel verwijzingen zijn naar een slechte pagina?

Hoe gebruik je links

Door andere websites naar jouw website te laten linken vergroot je dus de waarde van je eigen website. Dit proces noemen we linkbuilding; hierover leer je later meer. Het is ook mogelijk om vanaf je eigen webpagina’s naar belangrijke pagina’s op je eigen website te linken. Deze links noemen we interne links.

Interne links

Wanneer je je website logisch inricht, dan leg je de basis van een interne linkstructuur. Deze linkstructuur helpt Google met bepalen welke pagina’s voor jou belangrijk zijn. Een pagina in de menubalk wordt gezien als belangrijker dan een onbereikbare pagina, zoals de algemene voorwaarden. Je kunt Google dus een handje helpen door naar pagina’s voor belangrijke zoektermen te linken.
Daarnaast kun je met de anchortekst van de link nogmaals het onderwerp van de pagina benadrukken. Wanneer je met de anchortekst ‘Tompoes kopen’ verwijst naar de pagina over tompoezen kopen, dan laat je zoekmachines weten dat tompoes kopen het onderwerp van de pagina is. Let wel, het is niet aan te raden om elke keer dezelfde anchortekst te gebruiken. Gebruik ook synoniemen, zinnen of andere gerelateerde woorden.

 

Outbound links

Om de waarde van een webpagina te vergroten kun je ook outbound links aan je content toevoegen. Dit zijn uitgaande links naar andere websites. Zorg er wel voor dat je met deze links naar autoritaire websites verwijst, dit biedt namelijk meerwaarde voor je bezoekers.

Als je outbound links op de juiste manier inzet, help je Google om de inhoud van je tekst op waarde te schatten. Hiermee bewijs je aan Google dat de zoektermen relevant zijn voor de inhoud van de tekst.

 

HTML tags

HTML: deze term klinkt je vast bekend in de oren. Het staat voor Hyper Tekst Markup Language, de ‘browsertaal’ die bepaalt wat er op een website te zien is. Zogenaamde HTML tags vertellen de zoekmachine hoe een webpagina is ingedeeld en waar bepaalde elementen over gaan. Voor SEO zijn de volgende HTML tags van belang:​​​​​​

Gebruik van koppen (H1 t/m H6)

Bij optimalisatie van een website wordt gebruik gemaakt van zes verschillende koppen (of headingtags) die het onderwerp van een pagina aangeven: H1 t/m H6. Hierbij staan de cijfers voor het belang van de headingtags: H1 is dus het belangrijkst, dan H2, enzovoort.

Zie de opbouw van jouw website als die van een boek: Met een titel, hoofdstukken, paragrafen en subparagrafen. Door headingtags goed te formuleren, en de focusterm van de pagina erin te verwerken, begrijpt Google wat het onderwerp van de webpagina is.

H1: Kop 1

De headingtag H1 is bedoeld voor de eerste kop op een pagina. Een pagina mag maar één H1 hebben. Omdat de H1 het onderwerp van de pagina aantoont, is het belangrijk om hier het belangrijkste zoekwoord in te verwerken.

H2 t/m H6: Tussenkoppen

De overige koppen kunnen worden gelabeld als H2 t/m H6. H2 zijn paragrafen, H3 subparagrafen van H2, etc. In praktijk zien we vaak dat we niet verder gaan dan H4.

Title tag & meta description

Een resultaat in de zoekmachine wordt ook wel een “snippet” genoemd. Deze bestaat uit een titel en een omschrijving. Aan de achterkant van je website kun je een suggestie doen voor een titel en omschrijving per webpagina. Dit doe je door de “Title tag” en “Meta description” in te vullen.

Title tag

In de ogen van Google geeft de titel aan waar de pagina over gaat. Zorg er dus voor dat je de focusterm verwerkt in de title tag en dat deze aansluit bij de content op de bijbehorende pagina.

Google toont over het algemeen de eerste 55 tot 60 karakters van een title tag. Als de title tag langer is dan dat, valt een gedeelte ervan weg of pakt Google een willekeurig stukje tekst van de webpagina. Het is daarom belangrijk om binnen dit aantal te blijven, zodat Google de title tag volledig toont.

Meta description

De meta description heeft een maximale lengte van 155 karakters en omschrijft de inhoud van de pagina. Het geeft je net iets meer ruimte om aan te geven waar de pagina over gaat. Ook hiervoor geldt dat het belangrijk is om de focusterm voor de bijbehorende pagina erin te verwerken.

Alt-tekst

Zorg ervoor dat je een alt-tekst toevoegt aan elke afbeelding. Met de alt-tekst geef je een omschrijving van de afbeelding, zodat zowel zoekmachines als (blinde of slechtziende) mensen de afbeelding kunnen begrijpen. Indien van toepassing, gebruik dan ook hierin een focusterm.

Leave your thought here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare